Goede gewoontes om lichtere benen te krijgen

Icon move

Raadpleeg regelmatig je arts of apotheker

Heb je pijnlijke of zware benen, zijn je enkels gezwollen of kan je je aders zien, loop dan langs bij je apotheker of raadpleeg je arts. Zo kan je arts de diagnose van chronische veneuze ziekte stellen in een vroeg stadium, preventieve maatregelen nemen en de nodige behandeling starten.

Icon balance

Vermijd constipatie en overgewicht

Constipatie en overgewicht verhogen de druk in je aders. Maak werk van een evenwichtige voeding en drink veel water. Het is goed tegen zware benen en voor je gezondheid.

Icon hands

Masseer je benen zo vaak mogelijk

Gaat de kramp in je benen niet weg? Masseer je benen van de voeten naar je bovenbenen, met de aders mee. Die massagebeweging verhoogt de veneuze retour in je benen.

Icon sleep

Bevorder de veneuze retour terwijl je slaapt

Pijn in de benen tijdens het slapen? Voer enkele fietsbewegingen uit net voor je onder de lakens kruipt. Verhoog ook het voeteneinde van je bed met 10 tot 15 cm. Slaap lekker en pijnvrij!

Icon shoe

Kies hakken met de juiste hoogte

Zowel schoenen met een hoge hak als platte schoenen geven onvoldoende druk om de veneuze retour in je benen te bevorderen. Ga voor schoenen met een hak van zo’n 3 à 4 cm.

Icon temp

Geef je zware benen een douche

Laat elke dag koud water over je benen stromen na een douche. Zo stimuleer je de werking van je aders. Het zwaartegevoel en de pijn in je benen zullen meteen heel wat minder zijn.

Icon move

Beweeg je benen, in alle omstandigheden

Moet je lang staan of zitten in je job? Krijg je dan kramp in de benen of pijnlijke voeten? Las korte pauzes in. Ga een eindje wandelen. Of maak wat cirkelbewegingen met je voeten.

icon bike

Doe de juiste sport

Trek goede schoenen aan en ga wandelen. Draag geen schoenen zonder hak of met hoge hak, want dan kan je je voet niet helemaal afrollen – en precies dát heb je nodig om je bloed optimaal weg te pompen. Het is de beste lichaamsbeweging voor de veneuze bloedsomloop. Het samentrekken van je beenspieren bevordert de opwaartse bloedstroom naar je hart.

 

icon radiator

Vermijd warmtebronnen

Aders zetten uit bij warmte. We raden aan om zonnebaden, jacuzzi, sauna, ontharing met warme was en verwarmde zetels te vermijden. Vind je dat jammer? Toch zullen je benen je dankbaar zijn.

Icon clothes

Draag lossere kleding

Ben je die spannende kleren zó beu? Ga winkelen en trakteer je op lossere kleding: géén strakke broeken, knellende riemen of spannende kousen meer. Ze belemmeren de ‘veneuze terugkeer’.