arts

Veneuze ziekte: wanneer moet je een arts of apotheker raadplegen?

Stel: je hebt een gevoel van zware of pijnlijke benen. Nachtelijke kramp in benen tijdens je slaap doen je wakker schrikken. Op warme dagen of ’s avonds zwellen je enkels of voeten op. Wacht daar niet mee. Een vroegtijdige diagnose van chronische veneuze ziekte – bijvoorbeeld via symptomen zoals spataders – stelt je arts in staat om verergering te voorkomen. Stap daarom naar je apotheker en arts.

Pijnloos onderzoek spataders

Heb je spataders of zijn je benen continu gezwollen? Dan is een onderzoek van je aders aanbevolen. Je arts kan hiervoor een duplex-echografie (echo-doppler) uitvoeren om de toestand van je diepe en oppervlakkige aders te controleren. Wees gerust, het onderzoek is pijnloos, want het maakt gebruik van geluidsgolven. Van een injectie of het gebruik van x-stralen is helemaal geen sprake. 

Aangetaste onderbenen of ‘open been’

Is je huid ter hoogte van de onderbenen al aangetast? Of heb je een ‘open been’? Dan moet je dringend je arts of apotheker raadplegen om verdere complicaties te voorkomen. Wacht er niet mee, het is erg belangrijk voor je gezondheid.

Vat zware benen
niet te licht op

Bereken je veneuze leeftijd