Veneuze ziekte

Ontstekingscellen beschadigen aders en kleppen

De veneuze ziekte is een veelvoorkomende aandoening. In België krijgt meer dan 70% van de bevolking ermee te maken (1). Onze aders sturen dankzij onze bloedcirculatie zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen door ons hele lichaam. Daarna brengt het veneuze systeem het bloed terug naar ons hart. De aders in de benen moeten daarbij het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog pompen. 

Dat gebeurt door onze beenspieren die de aders samenknijpen en de kleppen in de aders die functioneren als terugslagkleppen. Als de kleppen van de aders niet goed meer sluiten, stroomt het bloed terug naar beneden en verzamelt het zich in de onderste delen van onze benen. De aderwand is niet bestand tegen hoge druk en zet op die manier uit. 

Uiteindelijk worden de uitgezette vaatjes zichtbaar blauwachtige spataders. Het bloed dat zich heeft verzameld in de aders, veroorzaakt een ophoping van vocht in het omliggende weefsel. Gezwollen benen en dikke enkels zijn daarom ook een symptoom van de veneuze ziekte. 

Het kan ook zijn dat je last krijgt van zware, gespannen en vermoeide benen, nachtelijke krampen, de lokale huid kan ook een bruine of witachtige kleur krijgen en er kan zelfs een zweer ontstaan aan de binnenkant van de enkel of het been (2).

Gezonde aders

Bij gezonde aders in de benen circuleert het bloed normaal en stroomt het terug naar het hart – de zogenoemde ‘reflux’. Maar bij chronische veneuze ziekte beschadigen ontstekingscellen de aders en de kleppen. Het bloed kan niet volledig naar het hart terugstromen. Het blijft staan in de benen, met pijn en een zwaar gevoel als gevolg.

Video

This block contains content that requires you to allow marketing cookies. Change cookie settings

Wat is het?

Symptomen van chronische veneuze ziekte

Sommige vormen van veneuze insufficiëntie veroorzaken geen symptomen. Maar gewoonlijk treden toch allerlei symptomen op zoals:

Als je dit ervaart, dan kun je chronische veneuze ziekte hebben

  • zware, pijnlijke en rusteloze benen, vooral op het einde van de dag
  • zwelling van de benen, vooral dikke enkels en kuiten
  • tintelingen, verdoofd gevoel, branderig gevoel en jeuk
  • spierkrampen, kramp in voeten, pijnlijke voeten
  • huidverkleuring (trofische stoornissen zoals pigmentatie, eczeem, lipodermatosclerose en witte atrofie)
  • spiderveins (teleangiëctasieën)

Die symptomen treden vooral op in de kuiten en nemen tegen de avond toe en als het warm is.

Wat als...

...je niet naar de dokter gaat?

Laat je je niet behandelen? De chronische veneuze ziekte heeft een evolutief karakter. Dat is geleerde taal om te zeggen dat ze almaar erger kan worden. Ze kan tot uiting komen in zwelling, oedeem, spataders en zelfs ulcera (open zweer – wonden aan open been. Klinkt dat goed? Nee. Maak daarom snel een afspraak bij je dokter of ga langs bij je apotheker.

Hoe kom je ondertussen de dag door? Neem een gezondere levensstijl aan. Ga je ergens zitten, plaats dan je benen iets hoger. Spoel je benen af met koud water nadat je een douche genomen hebt. 

Er zijn flebotrope geneesmiddelen beschikbaar om de klachten van de veneuze ziekte (zware, pijnlijke gezwollen benen) te verlichten. Flebotropen verlichten wel de pijn en last ervan. Compressiekousen of bandages dragen kan de pijn ook verminderen. Spataders voorkomen is bijna niet mogelijk. Alleen een arts kan spartaders deskundig behandelen.

De veneuze ziekte kan stabiel blijven, maar ook snel evolueren. Zonder behandeling kan een spatader gemakkelijk ontsteken, waardoor er klontervorming kan optreden. Zo kan een trombose ontstaan. Komt het bloedstolsel van de trombose los, dan kan dat zelfs lijden tot een levensgevaarlijke longembolie. Het is daarom van belang om de symptomen niet te negeren en tijdig een arts te raadplegen.

Risico's

Wat zijn de risicofactoren van chronische veneuze ziekte?

Vooral vrouwen van 30 tot 70 jaar lopen het risico om symptomen van veneuze ziekte te krijgen.
Ga na hoe groot het risico is dat jij loopt.
 

  1. Icon heredite


    ERFELIJKHEID
    Het risico op chronische veneuze ziekte ligt hoger als één of beide ouders er ook aan lijden

  2. Icon age
    LEEFTIJD
    Het risico op chronische veneuze ziekte verergert als je ouder wordt
  3. Icon sexe
    GESLACHT
    Vrouwen hebben er vaker last van door de hormoonschommelingen
  4. Icon grossesse
    ZWANGERSCHAP
    Bij elke zwangerschap verhoogt het risico op chronische veneuze ziekte
  5. Icon poids
    GEWICHT
    Bij overgewicht stijgt de kans op de ontwikkeling van chronische veneuze ziekte
  6. Icon mode
    LEVENSSTIJL
    Een beroep waarbij je lang moet rechtstaan of stilzitten, kan chronische veneuze ziekte veroorzaken. Ook blootstelling aan warmtebronnen, roken en onevenwichtige voeding kunnen het risico op chronische veneuze ziekte verhogen.

 

 

Behandeling

Wat zijn de meest toegepaste behandelingen van veneuze ziekte?

De veneuze aandoening is een chronische, evoluerende ziekte die niet te genezen valt met een eenmalige behandeling. Je moet je continu laten behandelen om blijvend resultaat te behouden. Ook een onderhoudsbehandeling is aangeraden bij de behandeling van veneuze ziekte.

Soorten behandeling
 

Zorg ervoor dat je de raad van je arts of apotheker goed opvolgt, want dat maakt veel uit.

  • Een onderhoudsbehandeling – waarbij je als patiënt continu door de behandelende arts opgevolgd wordt – wordt vaak gecombineerd met compressietherapie, het gebruik van flebotrope medicijnen en het respecteren van een gezonde levensstijl.
  • Gezond leven is je benen op tijd en stond bewegen, temperatuurschommelingen vermijden, bij warm weer tijdig afkoeling zoeken en zo vaak mogelijk losse kleding dragen.
  • Kamp je met overgewicht? Dan zal je arts of je apotheker aanraden zo snel mogelijk een gezond voedingspatroon te volgen.
  • Ten slotte kan je arts ook beslissen om je spataderen operatief te verwijderen.

 

Referenties

1. Aangepast van Vuylsteke et al. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 2015;49(4):432-439.

2. Aangepast van Davies, A.H. The Seriousness of Chronic Venous Disease: A Review of Real-World Evidence. Adv Ther 36, 5–12 (2019). https://doi.org/10.1007/s12325-019-0881-7
 

Vat zware benen
niet te licht op

Bereken je veneuze leeftijd