Hoe herken je chronische veneuze ziekte?

null

Ik heb al een tijdje pijn in mijn benen en een zwaar en gezwollen gevoel. Heb ik een slechte veneuze bloedsomloop?

Je symptomen doen inderdaad denken aan chronische veneuze ziekte. Raadpleeg je arts, er bestaan immers verschillende oplossingen.
question-1
question-2
null

Mijn benen zijn moe en doen pijn op het einde van de dag. Wat zou dat kunnen zijn? Wat kan ik eraan doen?

Dat zijn symptomen van chronische veneuze ziekte met een slechte veneuze bloedsomloop. Je kan voorkomen dat het probleem erger wordt door elke dag goede gewoontes aan te nemen.

Bovendien moet je je arts raadplegen. Er bestaan immers behandelingen die verergering van de ziekte tegengaan en complicaties voorkomen.

null

Na een vliegreis zijn mijn benen vaak gezwollen en pijnlijk. Hoe komt dat?

Als je lang zit en je benen niet beweegt vertraagt de bloedstroom in de aders van je benen. De bloedtoevoer naar je hart wordt dan niet gestimuleerd. Afhankelijk van hoe intens je pijn is, heb je mogelijk chronische veneuze ziekte.

Raadpleeg je arts. Er bestaan immers verschillende oplossingen. Lees zeker het artikel “Hoe je voorbereiden op een lange vlucht.”

question-3
question-4
null

Op mijn werk moet ik lang rechtstaan. Op het einde van de dag zijn mijn benen vaak gezwollen en pijnlijk. Hoe komt dat?

Als je lang rechtstaat en je benen niet beweegt vertraagt de bloedstroom in de aders van je benen. De bloedtoevoer naar je hart wordt dan niet gestimuleerd. Mogelijk heb je chronische veneuze ziekte.

Raadpleeg je arts. Er bestaan immers verschillende oplossingen.

null

Wanneer en wie moet ik raadplegen?

Heb je regelmatig minstens één van de volgende symptomen, vooral op het einde van de dag: zware benen, pijn in de benen, gezwollen gevoel, krampen ’s nachts, jeukend gevoel en rusteloze benen? Of heb je symptomen van spataders? Raadpleeg dan je huisarts. Je huisarts zal je klinisch onderzoeken en je zo nodig naar een specialist (fleboloog, vaatchirurg of vaatspecialist) verwijzen voor verder onderzoek.
question-5
question-6
null

Hoe kan mijn arts zien of ik lijd aan chronische veneuze ziekte?

Je arts zal vooral een klinisch onderzoek doen waarbij hij je benen inspecteert en bevoelt. In sommige gevallen zal de arts via een niet-invasieve onderzoekstechniek (duplexdopplerechografie) nagaan hoe het gesteld is met de doorbloeding van je beenaders en of er terugvloei is.

Hoe kan een aanpassing van de levensstijl symptomen van chronische veneuze ziekte voorkomen?

null

Kan sporten het optreden
van chronische veneuze ziekte tegengaan?

Dat hangt ervan af. Sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en dansen hebben een gunstig effect. De contracties van de beenspieren bevorderen immers de bloedstroom naar je hart en dus de veneuze bloedsomloop.

Sporten met een sterke impact daarentegen, zoals tennis, basketbal en voetbal, zijn niet aan te raden omdat ze de aders doen verwijden en de veneuze terugstroom vertragen.

Lees zeker het artikel over regelmatig lichaamsbeweging doen.

velo
question-8
null

Kunnen hormoonbehandelingen spataders veroorzaken?

Hormonale behandelingen, zoals bijvoorbeeld de pil, kunnen invloed hebben op de aders. De kracht van het effect is afhankelijk van de behandeling. Om te weten welke hormonale behandeling best bij je past, raadpleeg je gynaecoloog
null

Zwangerschap is een risicofactor voor chronische veneuze ziekte. Wat kan ik doen om dat risico te verkleinen?

Een zwangerschap is niet zo problematisch. Je kan voorkomen dat het probleem verergert door goede gewoontes aan te nemen.

Aarzel niet om uw arts te raadplegen als u tijdens uw zwangerschap tekenen of symptomen van de chronische veneuze ziekte ervaart. Afhankelijk van de ernst kan hij al dan niet een behandeling voorschrijven.

Lees zeker het artikel Tijdens je zwangerschap.

question-9
question-10
null

Verbetert slapen met je benen licht omhoog de veneuze retour?

Ja, als je het voeteinde van je bed met 10-15 cm verhoogt, zal het veneuze bloed gemakkelijker terugstromen.

Eén voorwaarde: je mag geen hartproblemen hebben.

null

Kan vermageren mijn symptomen verlichten?

Overgewicht en zwaarlijvigheid verergeren veneuze insufficiëntie. Als je te veel weegt, verbeteren de symptomen door te vermageren.

Lees zeker het artikel je voeding aanpassen.

question-11
question-12
null

Hoe kan ik spataders efficiënt bestrijden?

Spataders zijn voor een deel toe te schrijven aan genetische factoren en je levenswijze. Elke dag goede gewoontes aannemen verlaagt je risico op spataders of vertraagt de evolutie naar een ergere fase.

Bovendien kan je verschillende behandelingen volgen, van zodra de eerste tekens van chronische veneuze ziekte optreden. Zo kan je verergering en complicaties voorkomen.

Hoe evolueert chronische veneuze ziekte?

null

In het begin had ik alleen zware benen, maar nu heb ik ook pijn en een gezwollen gevoel in mijn benen. Gaat dat nog verergeren?

Het kan om chronische veneuze ziekte gaan. Dit is een ziekte die erger wordt en ernstige complicaties kan veroorzaken die moeilijk te genezen zijn, zoals spataders, oedeem of ulcera.
question-13
question-14
null

Mijn huisarts stelde bij mij chronische veneuze ziekte vast. Hoe zal die evolueren zonder behandeling?

Chronische veneuze ziekte is een chronische aandoening die langzaamaan erger wordt en wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces dat de aderstructuur beschadigt. Dat kan leiden tot complicaties zoals spataders, oedeem en ulcera. Daarom is het van het grootste belang dat je je meteen laat behandelen.