Goed om weten

Wat zijn de risicofactoren van spataders?

Te veel bloed in de aders van de benen doet de druk stijgen. Daardoor ontstaan spataders. Je loopt meer risico door: erfelijkheid, vrouw-zijn, zwangerschap, ouderdom, ongezonde levensstijl, roken, hoge bloeddruk, warmte, lang rechtstaan of stilzitten en een voorgeschiedenis van diep veneuze trombose.

Meer info

Spataders: wanneer moet je een arts raadplegen?

Stel: je hebt een gevoel van zware of pijnlijke benen. Nachtelijke kramp in benen tijdens je slaap doen je wakker schrikken. Op warme dagen of ’s avonds zwellen je enkels of voeten op. Wacht daar niet mee. Een vroegtijdige diagnose van chronische veneuze ziekte stelt je arts in staat om verergering te voorkomen.

Meer info

Hoe pak je chronische veneuze ziekte op een conservatieve manier aan?

Is veneuze ziekte bij jou nog in een stadium dat het niet nodig is chirurgisch in te grijpen? Dan kun je in samenspraak met je arts voor een ‘conservatieve aanpak’ gaan. Bijvoorbeeld met steun- of compressiekousen en flebotrope medicijnen.

Meer info

 

Hoe laat je spataders verwijderen?

Laat je de behandeling van spataderen lang aanslepen? Dan kun je na een tijd bijvoorbeeld last krijgen van eczeem, beschadiging van de ader met een bloeding, bloedklonters in de aders (tromboflebitis of flebitis) en veneus ulcus of ‘open been’. Daarom zal je arts je – afgestemd op de ernst van de ziekte – aanraden om je spataders te laten verwijderen. De manier om spataders te verwijderen wordt bepaald aan de hand van het resultaat verkregen uit het onderzoek met duplex-echografie.

Meer info

 

Vat zware benen
niet te licht op

Bereken je veneuze leeftijd