Tijdens je zwangerschap
Praat erover met je arts of apotheker

Tijdens je zwangerschap

Waarom is zwangerschap een moeilijke periode voor de aders?

Tijdens de zwangerschap kunnen veneuze problemen ontstaan of verergeren.

De hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap hebben invloed op de stevigheid en de elasticiteit van de aders, die de neiging hebben om uit te zetten.

Naast de hormonale veranderingen zijn er nog andere factoren die veneuze insufficiëntie tijdens de zwangerschap kunnen verergeren:

  • verhoogde druk in het bekken
  • verhoogd bloedvolume
  • leeftijd (hoe ouder de vrouw, hoe hoger het risico)

Hoe kan je je aders tijdens de zwangerschap beschermen?

Je arts kan je helpen om oplossingen te vinden die de symptomen van chronische veneuze ziekte, zoals zware benen, pijn, spataders of oedeem, tijdens de zwangerschap verlichten. Aarzel niet om je symptomen te bespreken met je arts.

Tijdens de zwangerschap gelden dezelfde adviezen voor goede leefgewoontes:

  • je benen hoger leggen om de zwelling te verminderen
  • probeer om niet te lang te blijven staan
  • vermijd warmtebronnen en zon op je benen

Wanneer moet je een vaatspecialist raadplegen?

Je gynaecoloog is je belangrijkste contactpersoon tijdens en net na de zwangerschap. Hij/zij kan de symptomen van chronische veneuze ziekte aanpakken en kan je steunkousen en/of flebotrope medicatie voorschrijven. In uitzonderlijke gevallen zal hij/zij het advies vragen van een vaatspecialist, om na te gaan of er problemen zijn met de diepe aders, zoals een trombose of flebitis.

Na de bevalling kan de gynaecoloog je naar een vaatspecialist verwijzen voor een preciezere diagnose van de kwaliteit van het veneuze stelsel, via een test die duplexdopplerechografie heet. De specialist zal je eventueel geschikte oplossingen aanreiken om verdere problemen bij latere zwangerschappen te voorkomen.