Hoe pak je chronische veneuze ziekte op een conservatieve manier aan ?

Is veneuze ziekte bij jou nog in een stadium dat het niet nodig is chirurgisch in te grijpen? Dan kun je in samenspraak met je arts voor een ‘conservatieve aanpak’ gaan. Bijvoorbeeld met flebotrope medicijnen en/of compressiekousen.

Compressiekousen

Compressiekousen bij veneuze ziekte

Compressiekousen hebben een drukgradiënt die het hoogste is aan de enkel en afneemt naar boven toe. Dat gaat de zwaartekracht tegen en het stelt je lichaam beter in staat de aders ‘leeg te pompen’. Met andere woorden: compressiekousen kunnen meehelpen om het bloed van de benen terug naar je hart te brengen. 

Kies de juiste compressiekous

Afhankelijk van de oorzaak en de plaats van je spataders wordt een kniekous of een lange kous (lieskous of panty) aangeraden. Ze bestaan in verschillende maten, stoffen en kleuren. Ga langs bij je apotheker, een erkende bandagist of ziekenfondswinkel om de juiste maat te laten opmeten. Laat je benen ‘s morgens opmeten, dat is het beste moment. 

 
Medicijnen

Flebotrope medicijnen 

Flebotrope medicijnen verlichten de symptomen van evolutieve chronische veneuze ziekte: zware en pijnlijke benen, het gevoel van gezwollen benen en nachtelijke krampen. Hoe werken ze?

Flebotrope geneesmiddelen gaan inflammatie of ontstekingen tegen. Daardoor heb je minder pijn. Het werkingsmechanisme verhoogt de tonus en de weerstand van de bloedvaten. Je bloedsomloop en microcirculatie verbeteren. Door de verhoogde spankracht in de aderwanden vermindert hun doorlaatbaarheid. Dankzij hun anti-inflammatoire werking bevorderen flebotrope geneesmiddelen de lymfedrainage (de afvoer van lymfevocht bij oedeem). Met andere woorden, de oedemen verminderen.

Blijf trouw aan de therapie die je arts voorschrijft of je apotheker aanbeveelt. Volg de dosering van het voorschrift of advies van arts of apotheker. Door de dosis te respecteren behaal je met flebotrope geneesmiddelen een optimale doeltreffendheid.

Daarnaast zijn er ook interventionele of chirurgische behandelingen

Vat zware benen
niet te licht op

Bereken je veneuze leeftijd