op reis

Op reis met een chronische veneuze ziekte

Stap je in het vliegtuig, de auto of de trein voor een lange reis? Als je kampt met chronische veneuze ziekte, loop je het risico dat door een slechte doorbloeding in de benen de symptomen erger worden. Bescherm jezelf tegen narigheid en volg onze tips voor een reis zonder pijn in de benen.

Welke interventionele of chirurgische behandelingen zijn er mogelijk? 

Mensen met chronische veneuze ziekte hebben meer pijn in de benen tijdens een lange vlucht. De reden is dat problemen met de bloedsomloop verergeren als je lang stil blijft zitten. Ook de verandering van luchtdruk en temperatuur spelen mee. Maar ook als je met de trein of auto naar zonnige oorden zoeft en zelfs als je op een cruiseboot de wereldzeeën bevaart, dan beweeg je weinig. Hoe pak je dat doordacht aan? 

Wat moet je doen voor je gaat reizen?

Heb je in normale omstandigheden al last van zware of pijnlijke benen, raadpleeg dan je arts of apotheker voor je vertrekt. Schrijft je arts een conservatieve behandeling tegen symptomen van veneuze ziekte voor, respecteer die dan goed.

Kies je reiskleding zorgvuldig: draag ruime, comfortabele kleding. Vergeet spannende riemen, nauwsluitende laarzen en strakke broeken. Ook al heb je spataders, gezwollen voeten of kramp in de benen, maak van je reis een onspanningsmoment van begin tot eind. Verlicht het zwaartegevoel in je benen door enkele eenvoudige tips te volgen om je bloedsomloop te bevorderen.

Beweeg je voeten en benen

Probeer elk uur enkele minuten te stappen of cirkelvormige bewegingen te maken met je voeten. Zelfs in een vliegtuig kan je even in de gang wandelen. Betrap je jezelf erop dat je met gekruiste benen zit? Probeer die houding te vermijden.

Drink voldoende water

Bij reizen verandert de luchtdruk soms. Dat voel je, zeker in vliegtuigen. Daardoor treedt dehydratie op: je droogt uit. Ga dat tegen door veel water te drinken. Een liter in vier uur tijd is voldoende. Dat moet lukken!

Masseer je benen

Begin van de enkel naar de bovenbenen, dan stimuleer je de bloedsomloop.

Vermijd te lange blootstelling aan de zon

Tijdens een cruise is het verleidelijk om uren van de zon te genieten aan het zwembad of op het solariumdek. Maar let op. De zon doet je aders uitzetten en verergert de symptomen van veneuze ziekte.

Een frisse plons lucht je benen op

Gelukkig hoef je de oplossing niet ver te zoeken. Neem tegen het branderig gevoel in je benen een flinke duik in het zwembad of koel af met een verfrissende douche. Het activeert de veneuze bloedsomloop en vermindert het gevoel van zware benen.

Ga je niet op reis?

Deze tips gelden ook als je vakantie houdt op eigen terras of in eigen tuin. Want daar is helemaal niets mis mee. Geniet ervan en behandel jezelf met gezond verstand.

 

 

 

 

 

 

Vat zware benen
niet te licht op

Bereken je veneuze leeftijd